امریکا چه می خواست که ایران زیربار نرفت؟

امریکا چه می خواست که ایران زیربار نرفت؟

 

امریکا امیدوار بود با وعده آزاد کردن چند میلیارد دلار دیگر از دارایی های ایران، باقیمانده زیرساخت های هسته ای و نیز مهمترین بخش های صنایع نظامی ایران را مهر و موم کند، اما با مقاومت نمایندگان ایران، چنین توافقی صورت نگرفت و طرفین، وین را ترک کردند.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر، چهارمین دور از مذاکرات جامع ایران و 1+5 دیشب در وین به پایان رسید و دکتر محمدجواد ظریف، بدون برگزاری نشست خبری مشترک با کاترین اشتون، به کشورمان بازگشت تا آشکار شود که تیم مذاکره کننده ایران، به عنوان فرزندان انقلاب حاضر به پذیرش بی چون و چرای خواسته های جدید امریکا نشده اند.

ظریف، پیش از سفر به اتریش نیز تاکید کرده بود؛ "از حقوقمان کوتاه نمی آییم."


* در این دور از مذاکرات قرار بود، پیش نویس توافق جامع و تعهدات گام به گام طرفین نوشته و امضا شود و قابل پیش بینی بود که تهیه چنین سندی کار زمانبر و پربحثی خواهد بود، اما آنچه مانع مذاکرات شد، مطرح شدن خواسته های جدیدی از سوی امریکا بود که حتی، برخی رسانه های غربی نیز، آنها را زیاده خواهی توصیف کردند.

تیم مذاکره کننده امریکا در وین

* روزنامه فایننشال تایمز در این باره نوشت؛ امریکا مصمم است در توافق نهایی هم، حق غنی سازی را به ایران ندهد.
این روزنامه تاکید می کند؛ امریکا قصد دارد زیرساخت های فعالیت های هسته ایران را آنچنان به عقب براند که در آینده، اگر به هر دلیلی ایران تصمیم به ازسرگیری فعالیت های هسته ای گرفت، بیش از یک سال برای آماده سازی مقدمات طول بکشد.

«مهم ترین موضوع ، دامنه فعالیت غنی سازی اورانیوم است. مسئله مطرح برای مذاکره کنندگان این خواهد بود که تعداد و پیشرفته بودن سانتریفوژها و میزان ذخیره فعلی اورانیوم ایران چه تاثیری بر زمان «فرار هسته ای» خواهد داشت. هر دوره زمانی کمتر از شش ماه تقریبا برای 1+5 قابل پذیرش نخواهد بود».

مقصود از زمان فرار هسته ای، زمانی است که ایران برای غنی سازی اورانیوم نیاز دارد.


فایننشال تایمز اضافه می کند: " مسئله مهم دیگر، به صنایع نظامی ایران، از جمله توسعه فناوری های موشک مربوط می شود."

این روزنامه با این ادعا که تصور می شود این موشک ها برای حمل سلاح های هسته ای طراحی شده اند، می افزاید: در مورد این موضوعات عمدتا مسئله روانی وجود دارد زیرا بسیاری از این طرح های جنجالی مدتی مدید است متوقف شده اند. **


* روزنامه نیویورک تایمز نیز، از قول دو تحلیلگر ارشد امور ایران نوشت: امریکا در پی آن است که ایران تقریبا تمام ماشین های سانتریفیوژ خود را نابود کند و فقط تعداد اندکی ماشین های نسل اول باقی بماند.

دیوید سانگر و استیون ارلانگر تاکید کرده اند؛ «سوزان رایس مشاور امنیت ملی آمریکا و وندی شرمن مذاکره کننده ارشد آمریکا در سفر هفته گذشته به اسرائیل، به این توافق رسیدند که ایران در نهایت، تعداد 2000 تا 5000 سانتریفوژ داشته باشد تا ایران را بیش از یک سال، حداقل 18ماه، تا رسیدن به توانایی غنی سازی مجدد اورانیوم به عقب ببرد.

این مقاله اضافه کرده است: اینکه "بیش از یک سال" دقیقا به چه معنا است، مبهم است. چراکه در چنین شرایطی، ایران برای اینکه موادش را به مرحله ای قابل استفاده برساند، به مدت زمان بسیار بیشتری نیاز خواهد داشت.

همچنین غربی ها اعتقادی به برنامه تحقیق و توسعه علمی در ایران ندارند و اصرار دارند ایران بر مبنای توافقنامه ژنو که در آن توقف غنی سازی را پذیرفته، عملا هرگونه فعالیتی را تعطیل کند و ماشین های ایران از نسل اول فراتر نرود.
این بدان معناست که کیفیت غنی سازی در ایران هرگز رشد نخواهد کرد.

* نابودی راکتور آب سنگین اراک و بازرسی های دائم، بخشی از گام های موردنظر امریکا برای رسیدن به خواسته فوق الذکر است.

گفته می شود درباره اراک، خواسته ابتدایی امریکا این است که قدرت راکتور از 40 به 10 مگاوات کاهش پیدا کند تا پلوتونیوم تولیدی راکتور در واحد زمان کاهش یابد.
برای اجرا شدن این تغییر، قلب راکتور اراک باید از ابتدا بازطراحی شود و قرار است این کار توسط پیمانکاران امریکایی انجام شود. تردیدی نیست که امریکا این موضوع را به لحاظ فنی چنان پیچیده و به لحاظ زمانی چنان طولانی خواهد کرد که عملا ایران از داشتن یک راکتور آب سنگین محروم شود.

* درباره بازرسی ها نیز، قرار است پس از توافق، یک رژیم بازرسی ویژه برای ایران معین شود که در یک قطعنامه شورای امنیت تصویب خواهد شد.
این رژیم بازرسی حتی از پروتکل الحاقی هم فراتر خواهد بود و ایران را تبدیل به یک «استثنا» در جامعه جهانی می کند و مشکلات سیاسی، اطلاعاتی و امنیتی بسیار حادی به دنبال خواهد داشت.

* موضوعات دیگری از جمله، مسئله تعداد ماشین های ایران، ذخیره مواد 5 درصد ایران، R&D و PMD به دور آخر مذاکرات منتقل خواهد شد و به همین دلیل است که لوران فابیوس وزیر خارجه فرانسه گفته است توافق نهایی با ایران در دقایق آخر به دست خواهد آمد.

* در وین 4 اگرچه مذاکرات به صورت کاملا پنهانی انجام می شد، اما اظهارنظرهای مذاکره کنندگان نشان می داد که نگارش بخش هایی از توافق جامع میان کاترین اشتون و محمد جواد ظریف آغاز شده ولی موارد اختلافی متعددی وجود داشت که باعث کندی و سپس توقف کار شد.
سیدعباس عراقچی، معاون وزیر خارجه ایران در نخستین روز مذاکرات گفت: دو طرف درباره حدود 13 مورداختلاف دارند، اما وی در پایان این دور از مذاکرات و هنگام بازگشت به تهران، در جمع خبرنگاران ایرانی گفت که بحث‌ها بسیار جدی بود ولی در این دور پیشرفت محسوسی صورت نگرفت.
وی همچنین اضافه کرد که پیش نویسی در این دور از مذاکرات مورد نگارش قرار نگرفته است.

آنگونه که عراقچی اعلام کرد دور بعدی این مذاکرات قرار است در خرداد ماه باز هم در وین برگزار شود ولی زمان دقیق آن هنوز قطعی نشده است.

این در حالی است که امریکا، ادامه مذاکرات در وین 5  وین 6 را منوط به پذیرش خواسته هایش در وین 4 کرده بود و اکنون باید دید مقامات این کشور، در کنار مقصر نشان دادن ایران و تلاش برای انداختن توپ به زمین ایران، چه تصمیمی برای ادامه مذاکرات خواهند گرفت.

مذاکره کننده امریکا

* رفتار امریکایی ها در مقر سازمان ملل در وین، این بار به گونه ای بود که حتی خشم و نارضایتی خبرگزاری دولتی ایسنا را نیز در پی داشت و این خبرگزاری از قول یک مقام تیم مذاکره‌کننده ایران با 1+5 نوشت: خواسته‌های طرف مقابل از حد و مرز یک خواسته معقول که صرفا یک نگرانی باشد فراتر رفته است. نمی‌شود هر کسی به هر دلیل واهی ادعایی داشته باشد و از ما بخواهد که آن را رفع کنیم.

 

 

** در اشاره روزنامه فایننشال تایمز به موضوع صنایع نظامی ایران و فن آوری های موشک، بطور ناخواسته به حقیقتی اذعان شده که سال ها است از سوی مقامات بلندپایه ایرانی به دولتمردان گوشزد می شود.

این روزنامه با این ادعا که تصور می شود این موشک ها برای حمل سلاح های هسته ای طراحی شده اند، می افزاید: در مورد این موضوعات عمدتا مسئله روانی وجود دارد زیرا بسیاری از این طرح های جنجالی مدتی مدید است متوقف شده اند.

این نمونه ای از اذعان آشکار تحلیلگران جریان ساز امریکایی بر این حقیقت است که موضوعاتی که امریکا به عنوان مطالبه جامعه جهانی مطرح می کند، تنها بهانه هایی برای متهم کردن و تحت فشار گذاشتن ایران است و حتی اگر بهانه برنامه هسته ای رفع شود، موضوعات متعدد دیگری جای آن را خواهد گرفت ولو این که آن موضوع، وجود خارجی نداشته باشد. مشخص نیست سیاستمداران غرب چه دیده اند و شرایط را چگونه تصور کرده اند که در طرح خواسته های پی در پی خود، چنان عجولانه و بی مهابا رفتار می کنند که تحلیلگران کارکشته دانشگاهی خود را نیز به حیرت وا می دارند. پس از تاکید بر موضوعاتی همچون صنایع نظامی، موشک ها و سامانه های دفاع هوایی، حقوق بشر و تروریسم، در اوج مذاکرات وین 4 رویترز از جدیدترین مطالبه جهانی! رونمایی کرد و "اعتراف ایران به گناهان قبلی" را به فهرست آنچه که ایران باید انجام دهد افزود.

"رابرت اینهورن"، مقام ارشد وزارت خارجه امریکا که در مقاطع حساس، به تیم مذاکره کننده آمریکا افزوده می شود، در این باره به رویترز گفت: "افشای صادقانه و کامل فعالیت های گذشته ایران بدون شک بهترین نتیجه خواهد بود."

 "رویترز" که گویی به برآورده شدن خواسته های مطرح شده غرب اطمینان دارد، می افزاید: "حال مسئله این است که آیا باید ایران را تحت فشار قرار داد تا به این نوع اقدامات خود در گذشته اقرار کند؟- حتی اگر دستیابی به توافق جامع را پیچیده کند- یا اینکه باید بر این موضوع تمرکز شود که هر اقدامی که ایران در گذشته انجام داده، متوقف شده است؟."


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:







تاريخ : یک شنبه 28 ارديبهشت 1393برچسب:, | 20:13 | نویسنده : هــــفـــتــــکـل ســـــــلام |